Hunger Games

Deep in the meadow, hidden far away
A cloak of leaves, a moonbeam ray
Forget your woes and let your troubles lay
And when it's morning again, they'll wash away
Here it's safe, here it's warm
Here the daisies guard you from every harm
Here your dreams are sweet and tomorrow brings them true
Here is the place where I love you.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Anorexia Nevrosa


Το βλέπεις κάθε μέρα. Στην αντανάκλαση των βιτρίνων, στα τζάμια, στους καθρέφτες. Είναι το σώμα σου. Είναι απαίσιο. Είναι τόσο άθλιο και γεμάτο σε σχέση με των άλλων κοριτσιών. Πρέπει αυτό να αλλάξει. Πρέπει να χάσεις βάρος.


Ήμουν τόσο ηλίθια που, αφού διάβασα ένα από τα τρία βιβλία της Τζάκλιν Ουίλσον(Girls under pressure) που μίλαγε αναλυτικότατα για την ανορεξία στις έφηβες και το τι μπορεί να προκαλέσει, το άρχισα και εγώ.
Ξεκίνησε με μία απλή κουβέντα του ενδοκρινολόγου στον οποίο πηγαίνω κάθε εξάμηνο λόγο θυρεοειδούς. ‘Έχεις παχύνει. Πολύ. Δεν το βλέπεις; Είσαι 62 κιλά, δεκατεσσάρων και μόλις 1.60. Πρέπει να χάσεις μερικά κιλά, εντάξει;’.
Και κατάλαβα πόσο απαίσιο είναι. Να είμαι τόσο παχιά, να έχω παραπανίσια κιλά. Ήταν χάλια. Ήμουν χάλια. Έπρεπε να αλλάξει.
Έτσι, σταμάτησα να τρώω. Στην αρχή ήταν το βραδινό, μετά το απογευματινό και το δεκατιανό, μείωσα τις μερίδες του πρωινού και του μεσημεριανού κατά πολύ. Έπρεπε να χάσω κιλά, να μπορώ να βρω ένα παντελόνι της αδερφής μου να μου κάνει, να χωρέσω στο νούμερο 28. Μου έγινε εμμονή. Σταμάτησα να τρώω και μέσα σε 5 μήνες έχασα 6 κιλά. Ήταν λίγο. Έπρεπε να χάσω κι άλλα. Άρχισα να περπατάω και να καίω θερμίδες όπως μπορούσα. Κατέληξα να έχω χάσει 10 κιλά σε ένα εξάμηνο. Έπειθα τον εαυτό μου πως δεν πεινούσα, δεν πεινούσα, δεν πεινούσα, δενπεινούσα, δενπεινούσα, ΔΕΝΠΕΙΝΟΥΣΑ. Ήμουν χοντρή και έπρεπε να χάσω κι άλλο.
Μέχρι να ξαναπάω στον ενδοκρινολόγο είχα φτάσει 51 κιλά και 200 γραμμάρια, τα περισσότερα ρούχα μου μου έπεφταν. Όσοι με πείραζαν, με έλεγαν χοντρή δε μου το έλεγαν πια-είχα αδυνατίσει στα μάτια τους. Ακόμα ήθελα να χάσω κι άλλο βέβαια, να αποδείξω ότι είμαι καλύτερη, να γίνω όμορφη, να γίνω όπως αυτές στα περιοδικά, ή όπως μερικές κοπέλες στην τάξη μου, που ήταν τόσο αδύνατες.
Μέτραγα τα κόκαλα των πλευρών μου. Ήμουν ελαφρώς ευχαριστημένη. Πίστευα ότι έπρεπε να χάσω κι άλλο. Κι άλλο για να γίνω αρεστή. Για να έχω φίλους, να βρω επιτέλους αγόρι, να σταματήσουν όλοι να μου λένε ‘όχι’ και να αρνούνται την παρέα μου.
Και μετά πήγαμε στον ενδοκρινολόγο. Μόνο που δε με έβρισε.
‘Αυτό ήταν ένα από τα χειρότερα πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις στον εαυτό σου. Δες… δες πώς είσαι. Ένα μάτσο κόκαλα. Κόκαλα και δέρμα.’.
‘Μα εσείς είπατε πως ήμουν παχιά.’.
‘Ήσουν. Ήσουν διότι έχεις πρόβλημα με το θυρεοειδή σου και πρέπει να έχεις ένα όριο στα κιλά σου, αλλιώς θα καταλήψεις παχύσαρκη. Πρέπει να προσέχεις. Όχι όμως να πάθεις νευρική ανορεξία!’.
‘Μα δεν έχω νευρική ανορεξία. Ακόμα παχιά είμαι.’.
‘Τα κόκαλά σου εξέχουν από το δέρμα σου. Έχασες 10 κιλά σε έξι μήνες. Οδεύεις προς τη νευρική ανορεξία. Αυτό θες για ‘σένα; Να ‘σαι ένα πράγμα, να είσαι γεμάτη κόκαλα;’.
‘Μα…’.
‘Η άρνηση είναι ένα από τα πρώτα στάδια της νευρικής ανορεξίας. Κοίτα πώς είσαι’ *πήρε τον καρπό μου στα χέρια του* ‘Δεν είναι φυσιολογικό. Πρέπει για το ύψος σου να είσαι από 52 έως και 55 κιλά. Αν πέσεις κάτω από 50 κιλά θα έχουμε πρόβλημα. Δεν θα αδιαθετείς, θα σου πέφτουν τα μαλλιά, δε θα κοιμάσαι, θα αρρωσταίνεις. Πρόσεξέ το. Για δικό σου καλό.’.
Όχι ότι μετά έπεσα ‘βουρ στον πατσά’ που λέμε και εδώ, αλλά άρχισα ξανά να τρώω 3 φυσιολογικά γεύματα τη μέρα. Οκέι, ακόμα τρώω αργά, πολύ πολύ πολύ αργά, αλλά δεν πειράζει, έχω φυσιολογικά κιλά. Και δεν ξανακύλησα, σε όλο αυτό το φαύλο θλιβερό παιχνίδι.
Απλά το θέμα δεν είναι αυτό. Αυτό που έπαθα εγώ δεν ήταν τίποτα. Άλλα κορίτσια πεθαίνουν λόγω της νευρικής ανορεξίας. Το πρόβλημα είναι σοβαρό.
Και απλά δεν πρέπει να δεχόμαστε ό,τι μας πλασάρουν. Η Adele είναι αφράτη και δε θέλει να χάσει κιλά. Έχει ένα από τα πιο όμορφα πρόσωπα του κόσμου, θεϊκή φωνή και όλοι τη λατρεύουν.
Το τέλειο δεν είναι αυτό που πλασάρουν στα περιοδικά. Το τέλειο δεν είναι τα υπερβολικά αδύνατα μοντέλα. Το τέλειο δεν είναι να μετρούνται τα κόκαλα πάνω σου. Το τέλειο δεν είναι να κοντεύεις να πέσεις κάτω όποτε βάζει κρύο ή να λιποθυμάς επειδή δεν έφαγες σωστά.
Μπορεί να είναι τέλειο κάτι που σε οδηγεί στο νοσοκομείο;
Όχι.
Δεν το νομίζω.




20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αχχχ χτυπάς εκεί που πονάω...

Λυπάμαι που χρειάστηκε να τα περάσεις όλα αυτά αλλά χαίρομαι που τελικά κατάλαβες. Φυσικά και το τέλειο δεν είναι αυτο που μας πλασάρουν τα περιοδικά και ο οποιοσδήποτε. Το τέλειο είναι να είσαι ευτυχισμένος με το σώμα σου. Όποιο κορίτσι το έχει αυτό το περνάει και στους άλλους. Αυτό είναι το μυστικό. Και στο κάτω κάτω αν θες τη γνώμη μου συνηθίζω να λέω πως " τι να το κάνεις το τέλειο σώμα αν από μέσα είσαι άδειος" κατά τη γνώμη μου κιλά μπορείς να πάρεις ή να χάσεις αν χρειάζεται. Το μέσα όμως απαξ και χαλάσει το χασες!

Τώρα τα λέω αυτά εν μέρη για να τα πιστέψω και γω. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα ποτέ να μετρώ τα κόκαλα των πλευρών μου αλλά ότι έχω μια μανία με το σώμα μου την έχω. Θα θελα να είχα πιο όμορφο σώμα. Μερικές φορές παρατηρώ κοπέλες και τις ζηλεύω αλλες πάλι όταν τις γνωρίζω και καταλαβαίνω ότι μόνο στη βιτρίνα αξίζουν αδιαφορώ και πάλι όμως ποτέ δεν σταματώ να με κρίνω. Είναι complicated πολύ μέσα στο μυαλό μου.

Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να αγαπάμε το σώμα μας και να το φροντίζουμε. Κάποια μέρα θα το καταφέρω και γω.

Little Dreamer είπε...

Κάποια μέρα ελπίζω να το καταφέρω κι εγώ όπως λέει και η Sleepless από 'πάνω...και Μαράκι μου έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο...το άρθρο αυτό μ'έκανε να καταλάβω και να συνειδητοποιήσω πολλά πράγματα...σ'ευχαριστώ!<3

Creepy Dreamer είπε...

Sleepless, και εγω ακομα ζηλευω τις άλλες, αλλά ξέρεις τι...; Σκέφτομαι ότι, όπως είπες, το μεσα μετρα...;)

Να μην αμφιβαλλεις για σενα <3

Creepy Dreamer είπε...

Little Dreamer, θα τα καταφερεις! Με το ζορι :Ρ
Μην ευχαριστεις καλέ! :Ρ

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Bravo!!

Ξέρεις τι? Το Θέμα είναι ότι αμφιβάλλω. Και όσο περνάει ο καιρός για το συγκεκριμένο θέμα όλο και περισσότερο. :(

Rohanne είπε...

Ευτυχώς που το πρόλαβες όσο ήταν νωρίς. Η νευρική ανορεξία είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να πάθει ένα νέο κορίτσι.

Είχα κι εγώ μια συμφοιτήτρια που σταμάτησε να τρώει επειδή πίστευε πως ήταν παχιά. Με ύψος 1,74 και βάρος 60 κιλά -.- Την τελευταία φορά που την είδα, είχε χάσει 10 κιλά, ΑΡΝΟΥΝΤΑΝ ότι έχει πρόβλημα κι είχε να της έρθει περίοδος 6 μήνες. Τώρα είναι σπίτι της κι ελπίζω να είναι καλύτερα.

Μαράκι μου, το σώμα σου, όπως κι αν είναι, είναι τέλειο, γιατί είναι δικό σου. Με τη φύση δεν παίζουμε. Κι αυτές που βλέπεις, τις πολύ δημοφιλείς, τις αδύνατες, αυτές είναι άδειες μέσα τους. Θα είναι δυστυχισμένες σε λίγα χρόνια. Μην κάνεις κακό στον εαυτό σου, δεν αξίζει :)
Φιλάκια πολλά! <3

Ανώνυμος είπε...

Τουλάχιστον όταν θες να πας για ύπνο μπορείς να μετράς τα πλευρά σου αντί για πρόβατα.

Creepy Dreamer είπε...

Sleepless, να μην αμφιβάλλεις!

Creepy Dreamer είπε...

Virgilia, ναι και 'γω χαίρομαι τώρα που συνειδητοποιώ ότι ήμουν ένα μάτσο κόκαλα...

Πω, αυτή ήταν σε χειρότερη μοίρα :/

Ναι, ξέρω πως δεν αξίζει, απλά είχαμε μία κουβέντα στο σχολείο και την έγραψα με έναυσμα αυτη... :)


Φιλια!!!:*

Creepy Dreamer είπε...

The Margrave, δεν μπορώ πια να μετρήσω τα πλευρά, έβαλα 4 κιλά :Ρ
Ωστόσο θα ταν μία καλή ενασχόληση! :Ρ

Dark Princess είπε...

Λυπαμε που περασες κατι τετοιο...αλλα πιστευω αυτο σε εκανε πιο δυνατη.....Το θεμα ειναι πως οτι πλασσαρουν τα περιοδικα αρεσουν..Και αρεσουν στα αγορια....Οταν ο αλλος θα προτιμησει την κοπελα μπαστουνι ,απο την κοπελα με τα λιγα παραπανισια κιλα...Δν θες να κανεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ προκειμενου να αποδειξεις πως εισαι και εσυ ομορφη??Ομορφη?Λαθως λεξη....Η ομορφια δν ειναι να εισαι αδυνατος.....Βλεπω αδυνατες κοπελες που ειναι ασχημες,οχι μονο στο προσωπο αλλα και στην ψυχη και ομως κυκλοφορουν καθε μερα και με διαφορετικο αγορι..Μα σατ αληθεια αυτο θελουμε?....Μην προσπαθεις να μοιασεις με την μαζα,σε αυτο που πλασσαρουν...γτ ολοι στο τελος ψαχνους το διαφορετικο!

Creepy Dreamer είπε...

Σάντρα, φυσικά και με έκανε πιο δυνατή, νομίζω τουλάχιστον...
Φυσικά, οι περισσότεροι θα κάναμε τα πάντα για να αρέσουμε! Ωστόσο δεν είναι αυτό το παν...Το μέσα μετράει, το έχω καταλάβει πλέον αυτό.

Weird Fairy είπε...

Ξέρεις, πολύ συχνά μου λένε ότι με ζηλεύουν επειδή είμαι τόσο αδύνατη... αλλά κανένας δε καταλαβαίνει πόσο σιχαμερό είναι. Δε μπορώ να φορέσω κολάν επειδή τα πόδια μου είναι πολύ αδύνατα. Δεν έχω "πιασιματάκια" στη μέση μου και σπάνια βρίσκω παντελόνι που να μου κάθεται στη μέση... Ακόμα και οι μπλούζες μερικές φορές, δε μου κάνουν. Πήρα μπλουζάκι xxs και μου πέφτει απο μπροστά με αποτέλεσμα να πρέπει να το σηκώνω κάθε λίγο.
Για να μην αναφέρω ότι και "μπου" να με κάνουν , πέφτω κάτω.
Οκέι, δε φαίνομαι αηδιαστική... είμαι μάλλον νορμάλ-αδύνατη, οπτικά. :Ρ Ναι, νομίζω πως έχω όμορφο σώμα... Αλλά, τα λίγα μου κιλά ποτέ δε μου έφεραν παραπάνω φίλους ή αγόρια.
Πρόσφατα πήγα στο γιατρό και ζυγαριά έδειχνε ένα κιλό παραπάνω. Καταχάρηκα! Ποια μεγαλύτερη ευτυχία απο το να γίνομαι όλο και πιο φυσιολγοική;
Είμαι 15 ετών, λίγότερο απο 40 κιλά και λιγότερο απο 1,60 στο ύψος. Είμαι σχετικά αδύναμη και κουράζομαι εύκολα, αλλά αυτό θα καλυτερέψει, σωστά;
Και λέγοντας όλα αυτά, θέλω να καταλήξω στο ότι το ιδανικό δεν είναι το σώμα-μοντέλου. Κι αν αυτό αρέσει στους περισσότερους, τι σημασία έχει. Προσωπικά δε θα ήθελα να κυκλοφορώ κάθε βδομάδα με άλλο αγόρι και να διατηρώ σχέσεις της μιας εβδομάδας. Είμαι εγώ, με το μικροσκοπικό σώμα μου. Όσο μικροκαμωμένη είμαι, τόσο μεγάλη προσωπικότητα έχω... σωστά;
Δεν έχει σημασία το πόσο παχύς ή αδύνατος είσαι, αλλά το ποιός είσαι ΕΣΥ, ποιός είσαι μέσα σου.
Χαίρομαι που είσαι καλά και έχεις καταλάβει τι είναι αυτό που μετράει.
Ξέρεις ότι σε λατρεύω γι'αυτό που είσαι.
Πολλά φιλάκια και μιάο!

Liz είπε...

Το καλό με την κατάστασή σου ήταν πως το έκανες για τους άλλους. Δεν το έκανες για τον εαυτό σου. Το έκανες για να "θεωρείσαι" αδύνατη, αρεστή κτλ, όπως ανέφερες.
Αυτό είναι ΚΑΛΟ.

Μαρ:U είπε...

Δεν μπορω να το πιστεψω οτι τα περασες ολα αυταα:/ Ειναι τοσο οδυνηροο..Αλλα σκεκεσαι ξανα στ ποδιαα σου;) Φαινεσαι δυνατη!
Μου εδωσες ενα γερο μαθημα γιατι ζηλευω και εγω αυτες στα περιοδικα καποιες φορες ακομα και τις κολλητες μου που εχουν υπεροχο σωμα! Ολοι μου λενε οτι ειμαι λεπτη αλλα εγω δεν ακουω τιποτα...

Creepy Dreamer είπε...

Weird Fairy, εσένα ο σωματότυπός σου είναι αδύνατος...Αλλά ξέρεις, τα ωραία αρώματα είναι σε μικρά μπουκαλάκια ;)
Εγω σαγαπάω, είσαι δεν είσαι αδύνατη :*
Φιλάκια!

Creepy Dreamer είπε...

Liz, οι περισσότερες για αυτό το κάνουν. Για τους άλλους. Για να είναι πιο ωραίες για τους άλλους...

Creepy Dreamer είπε...

Μαριαααα:] υπάρχουν ΠΟΛΥ χειρότερες καταστάσεις...Κορίτσια πεθαίνουν από τη νευρική ανορεξία...

Να μην τις ζηλεύεις. Ο Καθένας είναι ξεχωριστός για αυτό που Είναι.

Μαρ:U είπε...

Το ξερωω οτι πεθαινουν://
Σωστοο;) εξαλου κανεις δεν ειναι τελειος.